onsdag 12. august 2009

MILJØMERKENE



Miljømerker er trendy som aldri før!! Mange produsenter lager sine egne merker og dermed blir forvirringen for oss kunder fullstendig!!

MILJØMERKENE - VI RYDDER OPP!!


Grønne merker i alle varianter, slagord og herming av sertifiseringer er noe vi forbrukere ser blant produsenter og produkter. Hvordan kan vi vite hva disse merkene står for, og om de virkelig gjenspeiler at produktet eller tjenesten er blant de mest miljøvennlige på markedet?

Se etter disse merkene:

Svanen: Norsk miljømerkings sertifisering som gir trygghet for at miljøhensyn er tatt, og at produktet/tjenesten er blant de mest miljøvennlige i sin 'gruppe'


Stiftelsen Miljømerking











EU-blomsten: Stort sett samme krav som for Svanen, og det er også Stiftelsen Miljømerking som administrerer dette merket.








Bra Miljöval administreres av den svenske Naturskyddsföreningen, som også har utviklet kriteriene for å oppnå merket. Bra Miljöval-merket stiller miljøkrav til produkter under produksjon, bruk og som avfall.
Bra miljøval








Blå Engel er det offisielle tyske miljømerket. Rundt 3.800 produkter er merket. Blå Engel er ikke så veldig utbredt i Norge, men du kan finne det bl.a på kopipapir.







TCO-merkene

TCO er en svensk merkeordning for for datautstyr, mobiltelefoner, headset og kontormøbler. Merkene stiller krav til produkters ergonomi, stråling, miljøegenskaper og energiforbruk.







FSC (Forest Stewardship Council) er en uavhengig sertifiseringsordning for skogbruk. Ordningen er initiert av miljøorganisasjonen Verdens Naturfond (WWF).

FSC stiller krav om at skogdriften ikke fører til avskoging, at hogsten foregår kontrollert og at den tar hensyn til lokalbefolkningen. FSC-merket kan finnes på møbler, vinduer, grillkull og papir.

FSC-merket er den mest troverdige sertifiseringsordningen for bærekraftig skogbruk. Imidlertid er det avdekket store svakheter ved ordningen når det gjelder produkter fra tropisk regnskog. Derfor anbefaler Grønn Hverdag å unngå alle produkter laget av tropisk trevirke, enten de er FSC-sertifisert eller ikke. FSC

MSC er et uavhengig miljømerke for fisk og sjømat. Merket garanterer at produktet kommer fra bærekraftig fiske. MSC ble opprinnelig stiftet av Unilever og miljøorganisasjonen WWF. Merkeordningen har vært selvstendig siden 1999. Det er ikke så godt kjent her i Norge, men du kan få en oversikt over produkter som selges i Norge med denne merkingen her.








Miljøfyrtårn er en norsk, offentlig sertifiseringsordning for små og mellomstore bedrifter og offetlige virksomheter. Bedrifter og virksomheter som går gjennom en miljøanalyse og deretter oppfyller definerte bransjekrav, sertifiseres som miljøfyrtårn. Blant virksomhetene finner du barnehager, malermestere, kafeer, menigheter, bibliotek og kjøpesentre. Les om kravene her.











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar