mandag 10. august 2009

ØKO-MERKENE/KOSMETIKK


BLIR DU FORVIRRET AV ALLE ØKO-MERKENE?




Plutselig er det trendy - alt skal være økologisk, eco, organisk. Både matvarekjeder og produsenter av klær, hudpleie og velvære hiver seg på trenden. Slik har det vært en god stund nå, men er vi blitt klokere mht. å forstå hva som EGENTLIG er økologisk og hva de forskjellige merkene står for? Vi prøver å rydde opp litt.

Hva er økologisk hudpleie/kosmetikk?
Hvordan kan man være sikker på at ingrediensene virkelig er økologiske?
Inneholder økologisk hudpleie farlige stoffer?
Er økologisk hudpleie/kosmetikk sunnere og mer miljøvennlig enn vanlige produkter?
Er økologiske stelleprodukter trygge for baby/barn?
Hva er forskjellen på økologisk kosmetikk/hudpleie og naturkosmetikk
Hva er økologisk hudpleie/kosmetikk?

I jungelen av flotte fraser og formuleringer kan man lett gå seg vill når man tar en titt på utvalget av økologiske produkter. Noen produkter inneholder en eller flere økologisk sertifiserte ingredienser, og bruker dermed betegnelsen 'økologisk' hudkrem eller olje eller hva det måtte være. Dersom disse produktene ikke har et sertifiseringsmerke på emballasjen, har forbrukeren ingen garanti for at sluttproduktet kan betegnes som økologisk. En sertifisering er en uavhengig/ekstern organisasjon som sørger for at produsenten forholder seg til regelverket. De tar både planlagte og uanmeldte kontroller, sjekker regnskap, lager, varebeholdning og kan ta stikkprøver av produktene. Økologisk hudpleie/kosmetikk er produkter som inneholder den andel økologiske ingredienser som sertifiseringen krever. Et eksempel er Debio (Norsk sertifisering). Der er kravet at produktet skal inneholde minst 95% økologiske ingredienser (matdirektivet).

Hvordan kan man være sikker på at ingrediensene virkelig er økologiske?

Godt spørsmål i disse økotider da mange produsenter bruker denne betegnelsen. Se etter sertifiseringsmerke på emballasjen. Her gir vi deg bilde og litt informasjon på europeiske sertifiseringer, som alle er styrt av strenge regler og kontroller for råvarer, drift og ferdig produkt (IFOAM).

http://www.debio.no/ (Debio nettside - Norsk)
http://www.ecocert.com/?lang=en (Ecocert nettside - Fransk)
http://www.soilassociation.org/ (Soil Association nettside - Engelsk)
http://www.krav.se/sv/ (Krav nettside - Svensk)
http://www.skal.nl/English/tabid/103/Default.aspx (Skal- Eco - Nederlands)
http://www.biodynamisk.no/forvaltning/demeter.html (Demeter - biodynamisk)
http://agriculture.gouv.fr/ (Agriculture Biologique - Fransk sertifisering)
http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_da (EU`s økologimerke)
http://www.dionet.gr/ (DIO - gresk sertifisering)

Inneholder økologisk hudpleie farlige stoffer?

Noen hevder det, og da kan det være de tenker på allergener (duftstoffer) som finnes i eteriske oljer, oljer som ofte blir brukt i økologiske produkter. Dersom du vet at du er allergisk mot noen av disse duftstoffene, kan du se etter på emballasjen om produktet inneholder allergener. Mattilsynet krever at produkter som selges eller produseres i Norge skal følge deres kosmetikk-direktiv. Et av kravene er at navnet på det eller de allergenene som evt. finnes i et produkt skal oppgis under ingredienser. Vanlige navn er linalool, geraniol, citral...

Eteriske oljer er blomstene/plantenes vitale kraft eller virkestoffer, men man kan likevel være allergisk mot disse, akkurat som noen er allergiske mot gress, pollen, div. mat osv.

Oversikt over 26 allergener som noen kan reagere allergisk på:

* Alpha-Isomethyl Ionone
* Amyl Cinnamal
* Amylcinnamyl Alcohol
* Anise Alcohol
* Benzyl Alcohol
* Benzyl Benzoate
* Benzyl Cinnamate
* Benzyl Salicylate
* Butylphenyl Methylpropional
* Cinnamal
* Cinnamyl Alcohol
* Citral
* Citronellol
* Coumarin
* Eugenol
* Evernia Prunastri (Oakmoss) Extract
* Evernia Furfuracea (Treemoss) Extract
* Farnesol
* Geraniol
* Hexyl Cinnamal
* Hydroxycitronellal
* Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde
* Isoeugenol
* Limonene
* Linalool
* Methyl 2-Octynoate
* Alpha-Isomethyl Ionone

Er økologisk hudpleie/kosmetikk sunnere og mer miljøvennlig enn vanlige produkter?

Selv om råvarene/plantene får den samme nedbøren og vokser i samme luft som ikke-økologiske råvarer/planter, har de flere helsefremmende fortrinn:

- det er ikke brukt kunstig gjødsel, plantevern eller giftige tilsetninger
- plantene får stå lenger i jorda og nyttiggjør seg næring, mineraler osv. bedre, slik at de blir kraftigere både på smak og virkestoffer.
- høyere innhold av antioksidanter, C-vitamin, jern, magnesium, fosfor og ofte høyere næringstetthet og lavere nitrittnivå.
- høyere nivå av fytokjemikalier

Fytokjemikalier er viktige for plantenes stoffskifte og kan gi plantene bittrere smak og sterkere farger slik at de ikke spises av dyr og insekter, beskytter plantene mot UV-stråler, forurensning, frost osv. Fytokjemikalier er rett og slett nødvendig for at en plante skal overleve. De er gunstige for helsen og kan blant annet forebygge kreft, hjerte- og karsykdommer.

Ren økologisk hudpleie/kosmetikk trekker inn i huden og videre i blodbanene. Det vil si at ikke bare overhuden kan nyttiggjøre seg disse effektene.

Så tar vi med et aspekt til som er viktig:

Ny FN-rapport anbefaler økologi mot sult i Afrika.

UNCTAD har undersøkt 1,6 millioner småbønder i Øst-Afrika, og resultatet var at utbyttet av avlingene steg med 128% etter at de gikk over til økologiske metoder. Ca 90% av bøndene fikk også større overskudd i personlig husholdning. Dette har ingen ting med Fair-Trade-merket å gjøre.

Dere kan lese rapporten her: http://www.unctad.org/en/docs/ditcted200715_en.pdf

Produktene er også mer miljøvennlige fordi produsenten ikke kan bruke miljøgifter eller naturfremmede ingredienser. Oljer, urter og ekstrakter er som kjent lett nedbrytbare - de kommer tross alt fra naturen.

Er økologiske stelleprodukter trygge for baby/barn?

Produkter for barn bør være strengt kontrollert. Derfor kan en god kjøreregel for foreldre være at de ser etter sertifisering på emballasjen (ekstern kontroll), slik at man kan være trygg for at produktet inneholder det som kommer fram av informasjon på emballasjen. Økologiske ingredienser er rene og fri for mange av de vanlige miljøgiftene som kan gi reaksjon hos små barn.

Barn under 3 år bør heller ikke bruke stelleprodukter med allergener dersom de har atopisk hud eller det er allergier hos mor/far/søsken. Dette bør man se etter uansett om produktet er økologisk eller ikke. Økologiske stelleprodukter inneholder ingen syntetiske ingredienser, parabener, siliconer eller parafiner som ellers kan finnes i babyprodukter. Babyolje er ofte ren parafin (petrolatum, paraffinum liquidum), selv om den er svanemerket. Parafin (mineralolje) er avfallsstoff etter at bla. gass, bensin og diesel er utvunnet fra råolje.

Sertifisert økologiske stelleprodukter kan være gode og trygge kjøp dersom man ser etter at det ikke inneholder allergener fra eteriske oljer. Ingrediensene er strengt kontrollert og rene. Det er også godt å vite at det man smører på/skyller ut er 100% nedbrytelig - tilbake til naturen det kommer fra!

Hva er forskjellen på økologisk kosmetikk/hudpleie og naturkosmetikk?

Sertifisert økologisk kosmetikk og hudpleie må oppfylle strengere krav enn 'naturkosmetik' som forøvrig er en tysk ordning. BDIH er den mest kjente sertifiseringen av naturkosmetikk.

Den største forskjellen på like krav:

- naturkosmetikk: planteråvarer bør - så langt det er mulig - være økologisk kontrollert
- økologisk: planteråvarene må være økologisk godkjent etter gjeldende direktiv.

Det er også forskjeller på reglene for hva som kan regnes som økologisk.Selv om kravene og eksterne kontroller er strengere for økologisk hudpleie/kosmetikk enn for naturkosmetik, kan begge produktgrupper være gode kjøp for forbrukere som er opptatt av økologisk handel.

LYKKE TIL MED DIN ØKOLOGISKE HANDEL!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar