fredag 14. august 2009

BÆRING


Det er stor interesse for bæring her i landet også! Kan du tenke deg noe så godt for en baby som å bli bært tett inntil mamma, pappa eller storesøsken? Men du har kanskje praktiske spørsmål? Vi intervjuet daglig leder for TETTINNTIL.NO - Rachel Tiller.

INTERVJU MED DAGLIG LEDER FOR TETT INNTIL: Rachel Tiller:

tettinntil.no

Spørsmål: Av navnet Tett Inntil forstår vi at det har noe med bæretøy og små barn å gjøre. Kan du si litt om dette forumet?

Svar: Tett Inntil ble startet i 2005 av tre iherdige bæreentusiaster, og to av oss er fremdeles administrator der. Forumet har nesten 6000 medlemmer. Dette er først og fremst en informasjonskilde og verktøy for foreldre og omsorgspersoner, slik at de kan finne nøytral og oppdatert informasjon og veiledning om hva som finnes på markedet av bæretøy og tøybleier. De kan blant annet lese om fordeler og ulemper ved de forskjellige produktene, linker til butikker, samt gode råd og tips fra brukere over hele landet.

Spørsmål: Hvorfor startet dere dette forumet?

Svar: Jeg har båret barn siden min første sønn ble født i 2001, og startet bæreforumet fordi det manglet et sentralt informasjonssted om bæring som kunne få bæring til å videreutvikle seg fra å være noe assosiert med alternative livsstiler og noe som kun stammer fra sub-Sahara.

Vi ønsket at tett Inntil skulle få foreldre og omsorgspersoner til å oppdage at bæring er noe for alle, og at det er en verdifull ressurs for alle å ha. Vi ville at det skulle bli moderne og at foreldre skulle forstå at bæretøy er som klær og at man kan bære og se moderne og oppdatert ut, og det komfortabelt på toppen av det.

Det er mange norske aktører i dette internasjonale markedet, og vi ønsker å vise frem disse!

Spørsmål: Hvilke fordeler mener du foreldre og søsken har av å bruke bæretøy?

Svar: Barnet gråter mindre fordi behovet for nærhet stilles uten at gråt behøves - dette gir en nærhet og trygghet for både foreldre og barn, og leder til mer harmoni. De fleste foreldre ønsker å holde og bære barnet sitt og dette gir dem et redskap som gjør at ryggen og armene skånes, og man kan nyte nærheten i stedet. Bæring fremmer tilknytningen mellom bærer og barnet. Dette kan være spesielt viktig for fedre og søsken som ikke får den kontakten som mødre får gjennom amming.

Det er også en herlig måte for barn som nettopp har fått et søsken å få den nærheten de så desperat søker i en usikker tid - man kan knyte på seg storebror eller storesøster på ryggen sin slik at de føler nærheten. I tillegg kan de føle at de også er knyttet på mamma eller pappa - akkurat som babyen er. Dette kan dempe sjalusiproblematikken. For storesøsken som er eldre kan de faktisk bære småsøsknene selv, noe som fremmer tilknytning.

Om barnet ditt i tillegg har kolikksmerter så hjelper du barnet gjennom denne vanskelige tiden, samtidig som du avlaster deg selv ved å bære komfortabelt og ikke i armene dine. Dette gjør at frustrasjonen i denne perioden blir mye mindre, fordi alle får sine behov dekket.

I motsetning til vogn kan man ved bæring kommer frem overalt. Elsker man å gå tur i skog, mark og fjell, er det ikke nødvendig å vente til barnet er stort nok til meis. I tillegg tar bæretøy lite plass sammenlignet med for eksempel meis, og kan legges under vognen. Det sagt - jeg har vogn selv og bruker den mye. Alt til sin tid.

Spørsmål: Hvilke spørsmål går ofte igjen?

Svar: Vi får ofte spørsmål om hoftedysplasi og om det ikke er skadelig for barnet å være i bæresjal. Det finnes tilnærmet ingen forskning på denne måten å bære på, men både leger og fysioterapeuter tilbringer tid på Tett Inntil og mener helhjertet at dette er noe som er fantastisk for barn. Hoftedysplasi er det heller ingen forskning på, annet enn at det er observert at det ikke er like mange tilfeller i land hvor det bæres mye. Det antas å være fordi barnet bæres i korrekt posisjon, slik at tilfellene av hoftedysplasi faktisk eksisterer, men blir leget fordi barnet sitter i sprikestilling i bæretøyet.

Det som fysioterapeuter og leger vil fortelle deg er at variasjon og common sense er normen. Ikke la barnet ligge i vognen hele tiden - de trenger nye inntrykk og nye stillinger. Samme gjelder bilsete, bæretøy, seng etc. Barn gir signaler når de ikke er komfortable og ønsker å bytte stilling.

Flere typiske nybegynner-spørsmål finner dere her, og svarene også:

http://tettinntil.no/forumet/showthread.php?t=4115

Spørsmål: Når begynner man med bæretøy, og hvor lenge kan det brukes?

Svar: Man kan begynne med en gang - intensivavdelingen ved St Olavs hospital bruker kengurumetoden på premature babyer som en naturlig kuvøse blant annet, og oppfordrer til bæring.

Man kan bruke bæretøy så lenge man orker. Vanligvis er det størrelsen som stopper en, ikke vekten. Jeg kan fremdeles bære min 4 åring når han er sliten og ikke orker å gå lengre. Da må man bære uansett, og da er det uvurderlig å ha bæretøy å bære de i.

Spørsmål: har du noen tips til bæretøy for nybegynnere, gjerne norsk design og kvalitet?

På vinteren liker mange bæresjal som er laget av en blanding av bomull og ull, slik at man får effekten av varmen i sjalet også. På sommeren er linsjal deilige selvfølgelig, eller tynnere vevde sjal.

Her kommer noen forslag dere kan se litt på – jeg har plukket ut norske produkter og butikker:

Innendørs – slynge/lommeslynge fordi den er enkel å ta på/av, og man bærer ikke lenge om gangen, kanskje mens man gjør unna litt arbeid samtidig som man skal få småen til å sove:

http://www.krusedull.net/krusedull/showkat.php?mainkat=7&kat=0

Utendørs – en typisk formsydd bæresele der man ikke trenger å knyte eller ”dandere”, bare regulere etter barnets størrelse (kan minne om BabyBjørn):

http://www.krusedull.net/krusedull/showkat.php?kat=122

Her er flere spennende bæretøy fra norske leverandører, produsenter/design:

- Økologisk bæresele fra Alveslottet
- Norsk design fra Ellevill.no
- Bæreomslag og sele tilpasset premature/nyfødte fra Lotusbarn. Lauren - som driver Lotusbarn - designet den første norske MeiTaien for salg - Colibribaby - som nok fremdeles for mange er den beste meitaien noensinne laget.
- Håndbok (rikt illustrert) om bæring fra Babyslynga.no
- MeiTai (asiatisk inspirert) bæretøy i ny design fra kenguruloftet.no
- Norsk design og produksjon av unike bæretøy ('slipp' den 20. i hver mnd.) fra eye2eye.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar