torsdag 13. august 2009

BABYMASSASJE



Her finner du et intervju med daglig leder for BIN - babymassasje i Norge. Hun svarer på de vanligste spørsmålene foreldre stiller.

INTERVJU MED DAGLIG LEDER FOR BIN: JANNICKE MEYER CHRISTENSEN


Spørsmål: Kan du si litt om BIN?

Svar: BIN står for Babymassasje i Norge og ble stiftet i 1997. Vi er en gren av den Internasjonale foreningen for instruktører i spedbarnsmassasje IAIM. IAIM ble stiftet i 1981 av Vimala McClure, som har utviklet massasjeprogrammet for babyer og utdanningsprogrammet for instruktører. I 2008 var det 48 land som utdannet instruktører i babymassasje under IAIM, og organisasjonen vokser stadig.

Spørsmål: Hvem er dere, hvem sitter i styret (kompetanse) og hva gjør dere?

Svar: I styret sitter for tiden undertegnede Jannicke Christensen (helseseretær, aromaterapeut m.m.) som leder, Hilde Gustavsen (Spa terapeut, Massasjeterapeut, Laserterapeut), Gro Kristin Hetlelid (massasjeterapeut, grunnfag medisin m.m), Camilla Plows (regnskap, instruktør i Baby Signing) som styremedlemmer og Susanne Hansen (barnepleier) og Agnete Sommerset (helsesøster) som vara. Alle er diplomerte babymassasje instruktører (CIMI).

Dette er dugnadsarbeid, og vår oppgave er å støtte nye instruktører, utvikle og selge materiell til babymassasje kurs, oppdatere hjemmesiden vår, holde orden på medlemmene, arrangere treff og videreutdanning for våre instruktører m.m. Det er et spennende men tidkrevende arbeid.

Spørsmål: Hvilke mål har dere for 2009?

Svar: I 2009 ønsker vi å få mange nye entusiastiske instruktører, 17 nye studenter gikk kurs i februar, fra Kristiansand i Sør til Svalbard i Nord. Vi vil også jobbe for å komme ut i media, noe mange av våre medlemmer allerede er flinke til. Foreningen vil også jobbe for å kvalitetssikre våre instruktører, så alle som kommer på kurs til en av våre instruktører blir godt ivaretatt og kommer tilbake.

Spørsmål: Hvordan får dere økonomisk støtte?

Svar: Våre inntekter får vi gjennom medlemsavgiften for våre instruktører og salg av medlemsmateriell. Det hadde selvsagt vært fint med noen sponsorer, men det er viktig for oss at alt er i tråd med IAIMs retnigslinjer. Alle inntekter går tilbake til medlemmene og vårt arbeid. Vi er en non-profit organisasjon – under den internasjonale foreningen IAIM, og følger deres policies.

Spørsmål: På nettsiden deres kan man gå inn å finne babymassasje-kurs i nærmiljøet. Hva vil du si er fordelen med å melde seg på et slikt kurs? Er ikke babymassasje i prinsippet å smøre litt olje på den lille og så massere forsiktig her og der?

Svar: Jo, i prinsippet er selve massasjen ikke noe hokus pokus, og har man en god vegetabilsk olje, gjerne økologisk, kan man bare prøve seg frem. Babymassasje er først og fremst en flott måte å bli bedre kjent med barnet sitt på, og en god mulighet til å gi barnet en trygg start på livet.

Teknikkene du lærer på kurset er bare en liten del av det, og et nyttig verktøy for å få massasjen inn i de daglige rutinene, som et pusterom for liten og stor.

Jeg opplever at foreldrene blir tryggere i relasjonen til barna, særlig pappaene har godt av å lære og å oppleve massasjens gode virkninger.

I tillegg til teknikkene lærer du mye teori, om oljer, historikk, fordeler, foreldre-barn bindingen, gråt, kolikk/magesmerter, hvordan tilpasse massasjen til det voksende barnet m.m. Og så er det en super måte å møte andre foreldre som er opptatt av det samme som deg.

Spørsmål: Hvordan foregår et slikt kurs? Hva koster det?

Svar: De fleste holder kursene i egne lokaler eller reiser rundt til for eksempel barselgrupper. Noen instruktører har kontakt med helsestasjonen, og noen har individuelle kurs. Et vanlig kurs går over 5 ganger ca 1-11/2 time hver gang, og koster rundt 1000 kr. Da får du med massasjeolje, kurshefte og diplom. De fleste serverer noe å drikke, og kanskje får du litt å bite i også etter kurset.

Spørsmål: Er det stor interesse for babymassasje?

Svar: Interessen er definitivt der, men i dagens marked er det mange om benet, og det føles som om vi drukner i mange andre tilbud. Jeg tror også at mange ikke helt vet hva dette er, og hvorfor man skal massere friske sunne barn.

Alle som tar instrukør-utdannelsen synes dette bør være obligatorisk lære for alle som jobber i spedbarnsomsorgen, som helsesøstre osv. Berøring er så utrolig viktig, også i barnehager og skoler burde det vært obligatorisk.

Allikevel ser vi at samfunnet i dag er mer opptatt av massasje og berøring en tidligere, og flere og flere kommer på kurs. Forskningen har også kommet et stykke på vei, og mange anerkjente forskere har kunnet dokumentere berøringens gode virkninger, bl.a. Kärstin Uvnäs Moberg, fra Karolinska i Sverige som har forsket på Oxytocinets virkning, et hormon som øker i kroppen ved god berøring.

Spørsmål: Hvilke spørsmål fra småbarnsforeldre går igjen på kursene?

Spørsmål: Hvor ofte kan man massere?

Svar: Du kan godt massere babyen hver dag, men husk og spørre om lov først. Vis hendene med olje og bruk ordet massasje. Gjør det samme hver gang, så vil barnet etter hvert kjenne igjen signalet ditt, og kunne gi et svar/tegn på om det ønsker massasje eller ikke. Kanskje må dere mate, skifte, varme opp rommet mer eller lignende og prøve igjen senere, eller utsette til neste dag.

Spørsmål: Når bør jeg massere barnet?

Svar: Finn en tid som passer bra for både barnet og den som skal massere. Det beste er om barnet er rolig, men våkent. Noen synes morgenen er best, mens andre synes kvelden i forbindelse med kveldstell er best. Prøv deg frem og lytt til barnets signaler.

Spørsmål: Hvorfor skal man massere babyene?

Svar: Berøring er like viktig for det spede barnet som næring (ref. fransk fødselslege Frederic LeBoyer) Når du masserer babyen styrkes båndet mellom deg og barnet, dere blir bedre kjent og tryggere på hverandre. Et barn som blir massert føler seg sett, verdsatt og blir trygg på seg selv. I tillegg har massasjen mange gode ”bivirkninger” som bedre søvn, bedre fordøyelse, smertelindring og stimulering av bl.a. berøringssansen. Babymassasje er en rimelig investering, og du kan fortsette å massere barna til de flytter hjemmefra. Det er en super måte å holde kontakten med barnet oppover, og lette på trassproblemer, vanskelig tenåringstid og så videre.

Vi sier tusen takk til Jannicke Meyer Christensen, og her i Urte-haven oppfordrer vi alle våre kunder/lesere som er småbarnsforeldre, til å bruke denne flotte muligheten til å komme i gang med babymassasje.

Link til BIN: http://www.babymassasje.com/article.asp?w=&x=5560
Her kan du gå inn å finne ut hvor og når ditt kurs holdes: http://www.babymassasje.com/article.asp?w=&x=5668&level1=206514

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar