torsdag 8. oktober 2009

INGREDIENSER

DISSE INGREDIENSENE KAN DU FINNE I VÅRE PRODUKTER:


allantoin (valurt): Symphytum officinale er blitt dyrket og brukt i Norge siden middelalderen. Valurt inneholder allantoin, som fremskynder oppbyggingen av vev, samt reparerer skadet vev. Selv om allantoin er det virksomme stoffet i denne ekstrakten, blir virkningen kraftigere når man bruker hele urten. Rosmarinsyre og fenolsyrer er betennelseshemmende. Garvestoffene og slimstoffene heler blåmerker og skrubbsår raskere. Valurt har også vist god effekt på kviser, byller, psoriasis og sprukken hud, muskelsmerter og som et antirynke middel. Det har dessuten vist seg av valurt er svært effektiv mot små sprekker i huden.

Aloe barbadensis (aloe vera): Juice fra aloe vera er en velkjent og velprøvd ingrediens, og brukes både innvortes og utvortes. Fordi aloe vera øker collagen syntesen, gir fuktighet til huden, virker smertedempende, kløstillende, sårlegene og bakteriehemmende og beskytter sensitiv hud, er dette en fantastisk ingrediens for hudpleie som er beregnet på tynn babyhud og hud som ikke er i balanse. Over tid styrker aloe vera dårlig hud, enten den er tørr, tynn, talgrik, seborrèisk, sensitiv eller ved psoriasis og eksemtilstander.

Anthemis nobilis (kamille): Kamille er en vanlig norsk urt, velkjent i hudpleie og brukes både innvortes og utvortes. Kamille er beroligende og bakteriehemmende, øker hudens groevne ved å tilføre azulen. Overfølsom hud kan tåle større mekanisk og kjemisk påkjenning dersom den daglig tilføres kamillens beskyttende stoffer.

Calendula officinalis (ringblomst): Fettsyresammensetning: 6-8% mettede fettsyrer, 15-18% enkel-umettede fettsyrer (omega 9) og ca 78-80% flere-umettede fettsyrer (omega 3 og 6 – essensielle fettsyrer)
Vitamininnhold/virksomme stoffer: naturlig d-alfa-tokoferol, A-vitamin syre og betakaroten.
Bruksområde: Ringblomst er en vanlig hageblomst, og den forbindes først og fremst med babypleie og leging av vanskelige sår. Virkestoffene har enorm kraft, selv om ringblomst er så mild at den kan brukes på den tynne og kanskje såre barnehuden. Dette er en unik urt som brukes både innvortes og utvortes. Ringblomst er effektiv ved alle typer betennelse, sår, eksem, bitt, stikk og solskader. Den kraftige fargen signaliserer sterke antioksidanter og virker antiseptisk.

cera alba (bivoks): Sammensetning: 55-77% mettede fettsyrer, 13-15% frie fettsyrer, 5-15% sukkerarter, mineraler, A-vitamin
Bruksområde: svært beskyttende og holder fukt og varme i huden. Bivoks legger seg som en hinne på huden, og trekker ikke inn. Den må slites av mekanisk. Men i motsetning til parafin, tetter den ikke igjen porene. Voksen er vannavstøtende, og egner seg dermed svært godt til stelleprodukter for sår, sensitiv og irritert hud. Økologisk og renset bivoks har antibiotiske egenskaper.

ceteareth 20: Emulgeringsmiddel

cetearyl alcohol: Fettsyrer (mettet fett) som er trukket ut fra forskjellige oljer. I tillegg til at det har emulgerende effekt, legger denne voksen igjen en tynn hinne på huden som beskytter mot fukttap.

citric acid (sitronsyre): Sitronsyre brukes for å få rett pH-verdi på produktet. Det er viktig at det man smører på huden har en så lik pH-verdi som huden selv har. Det gjør en krem, salve eller lotion mild og hudvennlig. Vanlig ingrediens i matproduksjonen.

Citrus grandis (grapefruktkj): Grepfruktkjerne-ekstrakt er svært bakterie- og soppdrepende, både i selve produktet og i huden. Dette er nyttig ved behandling av sår hud, atopisk hud eller ved eksem, da disse tilstandene øker muligheten for bakterie/soppvekst i huden. En stellesalve med grepfruktkjerne-ekstrakt forhindrer at bakterier fra våt bleie lager sår og infeksjoner. Ekstrakten brukes i utstrakt grad innvortes.

cocamidopropyl betaine: Overflateaktiv flytende væske som er utvunnet fra palmeolje. Betain fungerer som det vaskeaktive stoffet i bademelken, fordi den også er fettløsende. Mildt vaskeaktivt stoff som ikke er skadelig å få i øynene. Bademelken er heller ikke skadelig å få i seg dersom det skulle inntreffe.

decyl polyglucoside: Mildt og hudvennlig vaskeaktiv væske (fettløsende) som er utvunnet fra plantesukker.

Elaeis guineensis (kokospalmeolje): Fettsyresammensetning: 45-55% mettede fettsyrer, 37-45% enkel-umettede fettsyrer (omega 9) og 9-11% flere-umettede fettsyrer (omega 6 og 3 – essensielle fettsyrer)
Vitamininnhold/virksomme stoffer: naturlig d-alfa-tokoferol, vitamin K og betakaroten
Bruksområde: behandler tørr hud, er fuktbevarende, mild for babyhud og beskytter ved å legge igjen en mikroskopisk hinne på huden. Det kan ta 4-5 timer før oljen trekker inn i huden.

glyserol (vegetabilsk): Bruksområde: tyktflytende luktfri og nesten fargeløs masse, ca halvparten så søt i smak som samme mengde sukker. De fleste oljer inneholder vegetabilsk glyserin. Glyserin sørger for at både salven og huden holder på fuktigheten, slik at de ikke tørker inn. Sår eller ødelagt hud (eksem/psoriasis) har stort fuktbehov, men har dårlig evne til å holde på fukten.

Helanthus annuus (solsikke): Fettsyresammensetning: 10-15% mettede fettsyrer, 20-30% enkel-umettede fettsyrer (omega 9) og 60-85% flere-umettede fettsyrer (omega 6 og 3 – essensielle fettsyrer)
Vitamininnhold/virksomme stoffer: alfa-tokoferol-ekvivalenter, phytosteroler, skvalen (finnes i hudens talgkjertel fett), vitamin K, lecithin
Bruksområde: mykgjørende, beskyttende og næringsrik, tørr olje som raskt trekker inn i huden (ca 15 min.) Virksom både ved tørr og fet hud, og en god eksem/psoriasis-olje pga. næring og fettsyresammensetning. Oljen har høyt innhold av essensielle fettsyrer, som kroppen ikke kan produsere selv, men som huden er avhengig av å få tilført.

Hippophae rhamnoides (tindved): Tindved vokser vilt i Norge – så ut å plukke! Dette er en fantastisk plante å bruke både innvortes og utvortes. Oljen og pulpen lages av fruktkjøttet og frøene. Den kan brukes innvortes til Tindved har bakteriedrepende egenskaper og den øker blodsirkulasjonen i huden. Den er svært effektiv ved (sol)forbrenninger, eksem, stråleskader og atopisk eksem.
Oljen ligner på vårt eget hudfett, og den har et høy innholdet av umettede fettsyrer (bl.a. omega-7, essensielle fettsyrer), palmitoleinsyre, provitamin A og vitamin E. Omega-7 fettsyre avtar med alderen, og stress, dårlig kosthold og nikotin gir samme resultat. Hud og slimhinner blir tørre, huden blir gusten. I tillegg til omega-7 inneholder tindvedoljen også omega-3, omega-6 og omega-9 fettsyrer.

lecithin: Finnes i mange planteoljer, og er en mørk brun ”sirupslignende” masse. Innholdet av kolin og ellers B-vitaminene, mineraler og sporstoffer gjør den svært effektiv ved psoriasis, liggesår og eksemer.

Oryza sativa (ris): Fettsyresammensetning: 15-20% mettede fettsyrer, 20-40% enkel-umettede fettsyrer (omega 9) og 35-45% flere-umettede fettsyrer (omega 6 og 3 – essensielle fettsyrer)
Vitamininnhold/virksomme stoffer: naturlig d-alfa-tokoferol, phytosteroler, svalen, ferulsyre.
Bruksområde: Oljen har solfaktor 4 og gir god beskyttelse i tillegg til at den inneholder naturlige antioksidanter. En mild og god typisk babyolje, som man kan smøre på området rundt øynene der man ikke har porer, og ellers på tynn og sensibel hud. Brukes som matolje i Asia.

Persea gratissima (avocado): Fettsyresammensetning: 20-35% mettede fettsyrer, 70-85% enkel-umettede fettsyrer (omega 9) og 10-15% flere-umettede fettsyrer (omega 6 og 3 – essensielle fettsyrer)
Vitamininnhold/virksomme stoffer: naturlig d-alfa-tokoferol, phytosteroler, lecithin, betakaroten, D-vitamin, pantotensyre, klorofyll.
Bruksområde: Svært næringsrik og balanserende for huden! Solfaktor 2-3, gir liv og knist i gusten hud.

Phenoxyethanol: Konserveringsmiddel

Pisum sativum (erterekstrakt): Ekstrakten har en merkverdig evne til å gi huden elastisitet.

potassium sorbate: konserveringsmiddel som er godkjent i matvareproduksjon. Fungerer i surt miljø, men er ikke god som selvstendig konserveringsmiddel i hudpleie.

Ricinus communis (castor): Fettsyresammensetning: 1-2% mettede fettsyrer, ca 95% enkel-umettede fettsyrer (omega 9) og ca 5% flere-umettede fettsyrer (omega 6 – essensiell fettsyre)
Vitamininnhold/virksomme stoffer: naturlig d-alfa-tokoferol og phytosteroler
Bruksområde: tyktflytende og svært fet olje som løser skorper skurv og hard hud. Den har lange tradisjoner i babypleie, da den har sårlegende og beroligende egenskaper samtidig som den er så mild at man kan bruke den ved rifter i øyet. Fettsyresammensetningen gjør den helt unik i forhold til andre oljer.

Rosa canina (villnyperose): Fettsyresammensetning: 6-8% mettede fettsyrer, 15-18% enkel-umettede fettsyrer (omega 9) og ca 78-80% flere-umettede fettsyrer (omega 3 og 6 – essensielle fettsyrer)
Vitamininnhold/virksomme stoffer: naturlig d-alfa-tokoferol, A-vitamin syre og betakaroten.
Bruksområde: Svært tørr olje som trekker inn i huden umiddelbart. Næringsrik og rik på essensielle fettsyrer. Oljen har lange tradisjoner som sårmiddel og antirynke-effekt. Den får celleproduksjonen til å øke, reparerer brister og rift i huden, arr og brannskader, samt bearbeider strekkmerker og ubalanse pga. sykdom i huden. I tillegg har den betennelseshemmende virkning.

Rosmarinus officinalis (ekstrakt): Naturlig antioksidant både for hud og produkt. I tillegg har rosmarin gode egenskaper innen hudpleie: antirynke-effekt, øker produksjonen av nye hudceller og styrker huden generelt.

Sesamum indicum (sesamolje): Fettsyresammensetning: ca 15% mettede fettsyrer, ca 40% enkel-umettede fettsyrer (omega 9) og ca 40-45% flere-umettede fettsyrer (omega 3 og 6 – essensielle fettsyrer)
Vitamininnhold/virksomme stoffer: naturlig d-alfa-tokoferol, lecithin og antioksidanter (sesamol og sesaminol).
Bruksområde: Utdrivende olje som egner seg spesielt godt ved eksem og psoriasis. Blir mye brukt i babypleie, den er mild, lett og likevel svært virksom. Oljen er varmende og god ved revmatiske smerter. I asia er dette en svært populær matolje, den er kraftfull i smak og næringsrik selv om den er tynn.

Simmondsia chinensis (jojoba): Fettsyresammensetning: 3-5% mettede fettsyrer, 95-97% enkel-umettede fettsyrer (omega 9)
Vitamininnhold/virksomme stoffer: naturlig d-alfa-tokoferol, alfa-, gamma-, deltatokoferoler
Bruksområde: Dette er egentlig en voks. Den skiller seg derfor ut fra de andre oljene. Voksen har evne til raskt å trekke inn i blodbanen (molekylstørrelsen) og ta med seg virksomme stoffer fra hudproduktet. Dette er en fantastisk egenskap dersom ingrediensene er naturlige og gjør nytte også under huden! Den fungere derfor som et hjelpemiddel til å fordele de virksomme stoffene.

stearic acid (fettsyre): Voks som legger seg som et beskyttende lag på huden, og virker bløtgjørende. Shea og kakaosmør inneholder store mengder stearinsyre.

Urtica dioica (nesletinktur): Nesle har lange tradisjoner i Norge, både som kosttilskudd og til utvortes bruk. Den inneholder flere av aminosyrene, flavonider, lignaner, opp til 20% mineraler, vitamin A, B2, C, K1, flere organiske syrer, phytosteroler, polysakkarider og garvestoffer. Den er nærende for huden, gir skinnende hår og leger sår, demper kløe, behandler trøske og er betennelseshemmende. Mye godt i en liten grønnsak som vi ofte betrakter som ugress!

Vitis vinifera (druekjerne): Mye brukt plante innen hudpleie. Druekjerne øker sirkulasjonen i de små blodkarene i huden. Den har sterk antioksidant effekt, noe som kan brukes i antirynke-kremer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar